Corning Museum of Glass Contemporary Art + Design Wing

2011–2015 | Corning NY

Client Corning Museum of Glass
Architect Thomas Phifer and Partners
Structural Engineer Guy Nordenson and Associates
Awards 2016 AIANY Merit Award, 2015 SEAoNY Excellence in Structural Engineering Project Finalist Award

This 100,000sf expansion is housed in two structurally-independent buildings and includes a new two-story gallery building to showcase the museum’s collection of glass art and a new Amphitheater Hot Shop in the retrofitted Steuben factory building. The gallery’s structural system includes a series of 20ft tall cast-in-place concrete serpentine cavity walls at the second story that act in tandem with a system of perforated concrete band beams of the gallery slab to span between a cast-in-place concrete columns and shear walls below. A full-height steel framed core links the new gallery building to the existing adjacent museum building and a series of steel columns and braced frames at the second story perimeter frames large column-free expanses of exterior glazing, including a 170ft span at the north gallery “porch.”

The gallery building features a roof of closely spaced exposed precast concrete joists that are 4ft deep and 3.5in thick and span up to 60ft between the serpentine gallery walls and the steel perimeter structure. These roof joists support a custom fabricated steel skylight structure and will also diffuse light entering the gallery space from above. The adjacent Amphitheater Hot Shop is a steel structure reinforced and retrofitted with a self-supporting steel plate and composite concrete mezzanine on fabricated steel plate columns, which serves as a new venue for live glassmaking presentations.